Groentesappen voor beginners

Groentesappen zijn hot! En super gezond! Waarom? Omdat groenten boordevol vitaminen, vezels en mineralen zitten! En zoals we allemaal geleerd hebben op school is het binnenkrijgen van voldoende goede stoffen één van de voorwaarden voor een gezond lichaam.

groenten

Voorkom verzuring met groenten
Het Voedingscentrum schrijft een hoeveelheid van 200 gram groenten voor per dag. Naar mijn mening veel te weinig! Naast een flinke dosis vitaminen, mineralen en vezels hebben groenten nog een ander positief effect op je gezondheid: ze zijn basisch.

Elk lichaam heeft een bepaalde zuurgraad die wordt aangeduid met een pH-waarde. 1 is zuur, 7 is neutraal en 14 is basisch (alkalisch). Het is belangrijk om een goed zuur-base evenwicht te behouden. Hoe lager deze pPH-waarde, hoe zuurder je lichaam. Een verkeerd voedingspatroon (slechte vetten, verkeerde koolhydraten en teveel suikers), te veel alcohol, weinig beweging, roken, stress etc. kan je pH-waarde sneller doen zakken. 

Is je zuurgraad verhoogd dan kun je last krijgen van de volgende klachten: spierkrampen, haaruitval, obstipatie, hooikoorts, huidproblemen, maagzuur, slaapstoornissen, hoge bloeddruk, beslagen tong, cariës, depressies en allergieën. Ernstige klachten komen ook voor als: maagzweren, reuma, diabetes, nierstenen, kanker, astma, fibromyalgie,  jicht, hartinfarct etc. Onderschat je pH-waarde dus niet!

Je zuurgraad voor een groot deel zelf beïnvloeden met de juiste voeding. Het tegenovergestelde van zuur is alkalisch (basisch). En dus kun je je het beste concentreren op basische voeding. Even een test. Welk product heeft een lagere pH-waarde en is zuurder voor je lichaam: cola of sinaasappelsap? Het juiste antwoord is: cola!  Had je dit gedacht? Een product dat zuurder smaakt betekent dus niet automatisch dat het ook een lage pH-waarde heeft.

Hiernaast zie je dat vrijwel alle groenten een hoge pH-waarde hebben en dus basisch zijn. Onder de neutrale waarde van 7 vind je granen, vis en kip. Koffie, kaas, pasta en vlees vind je onderaan en zijn dus extreem zuurvormend voor je lichaam.

Met een simpel groentesapje heb je al 100 – 200 gram groenten binnen! Dat is dus al de aanbevolen hoeveelheid volgens het voedingscentrum. Op deze manier zet je een goede basis neer voor de dag, geef je je lichaam energie en wordt je spijsvertering in werking gezet. Wil je het helemaal goed doen? Zorg dan dat elke maaltijd en elk tussendoortje groenten bevat om het zuur base evenwicht  in je lichaam te behouden. Zo biedt je je lichaam voldoende om het teveel aan zuren te kunnen afvoeren. Meer over het zuur base evenwicht lees je op de website van Praktijk Natuurlijk Bewust.

Voor het eerst sappen: wat heb je nodig?
Groenten natuurlijk! 🙂 Welke? Gewoon degene die jij lekker vindt. Omdat elke groente heeft z’n eigen heilzame werking heeft is het belangrijk af te wisselen zodat de sappen je het meeste profijt opleveren.

  • Broccoli: stimuleert de leverontgifting en ruimt kankerverwekkende stoffen op (geldt voor alle koolsoorten maar broccoli is hierin de koningin)
  • Koolsoorten: gaan maagzweren tegen, houdt het oestrogeenpeil in balans
  • Waterkers: bloedzuiverend (huidproblemen)
  • Knoflook: beschermt hart en bloedvaten
  • Asperge: bevordert de ontgifting via urine en lever
  • Rode biet: bevordert het zuurstofgehalte en dus uithoudingsvermogen (goed voor sporters!)
  • Spinazie: grote bron van foliumzuur (zwangere vrouwen) en helpt het lichaam ontgiften van zware metalen
  • Wortel: goed voor de gezonde huid en slijmvliezen


Wat heb je verder nog nodig? Het is handig als je een blender in huis hebt. Tegenwoordig zijn de slowjuicers in opkomst, machines waar je alles in kunt gooien en die zelf het pulp en sap scheidt van elkaar. Maar ze zijn behoorlijk prijzig en met mijn blender gaat het nog altijd prima, ik heb dus vooralsnog geen reden om over te stappen op zo’n hip apparaat.

Alle begin is lastig
In het begin had ik het moeilijk met de sappen. Ik begon met broccoli, bleekselderij en andere hardcore groenten. Als je nooit eerder een groentesap hebt gehad raad ik je aan om het flink te verdunnen met water of kokosmelk. Of mix het sap met fruit. Fruit heeft een hoger suikergehalte dan groenten en zal een piek in je bloedsuikerspiegel kunnen opwekken. Zorg ervoor dat je altijd voor 2/3 groenten gebruikt en 1/3 fruit.

Ik heb een aantal sappen getest op smaak en drinkbaarheid. Ze zijn te drinken voor beginners omdat er veelal ook fruit bij in zit. Zijn deze sappen een eitje voor je, laat het fruit dan weg en experimenteer alleen met groenten. Het blijft uitvinden wat jij lekker vindt en in welke combinatie!

Spinazie, banaan & kokosmelk

  • 100 gram spinazie
  • 1 banaan
  • scheutje kokosmelk

Cijfer: 9 
Dit is hét ultieme beginners sapje! Een zachte, romige en vooral niet te overheersende smaak. Verrassend lekker!

Appel, bleekselderij & komkommer

  • 1 Elstar appel
  • 1/4 komkommer
  • 2 stengels bleekselderij
  • Water

Cijfer: 7,5
De smaak van deze mix is fris en licht zurig. Het sap is makkelijk te drinken en is een aanrader voor een beginner.

Broccoli, ananas & bleekselderij

  • 1 steel bleekselderij
  • 4 stronkjes broccoli
  • Halve ananas

Cijfer: 8
Dit sap smaakt verrassend fris! Een bijzondere smaken combinatie. De ananas en bleekselderij bevatten aardig wat water, dus extra toevoegen is niet nodig.

Rode biet, sinaasappel & gember

  • 1 rode biet (rauw)
  • 1 sinaasappel
  • een stukje gember (1 cm)

Cijfer: 8,5
Dit sap is een favoriet van mij. Ik ben namelijk dol op bietjes en de gember geeft er een lekker pittige smaak aan. De sinaasappel zorgt voor een licht zoetje en zo is een smaakvol drankje geboren!

Spinazie, aardbeien & kokosmelk

  • Een scheut kokosmelk
  • 100g spinazie
  • 200g aardbeien

Cijfer: 7,5
Dit is een typisch gevalletje van bizarrr… Het smaakt naar aardbeien maar de kleur is groen. Dat kunnen mijn hersenen niet bevatten. 😉 Daardoor wordt de aandacht wel wat afgeleid van de smaak moet ik zeggen. Het smaakt niet verkeerd, romig en zoet.

Broccoli, kiwi & bleekselderij

  • 2 stengels bleekselderij
  • Handje vol roosjes broccoli
  • Kiwi

Cijfer: 6
Getsie, dit is niet mijn smaak. Het sap smaakt dik en drabbig en heeft geen fijne consistentie. De smaak is ook niet om over naar huis te schrijven.

Nog een aantal tips:

  • Groenten worden op nuchtere maag het beste opgenomen door je lichaam. Ze zetten je spijsvertering in gang en zorgen voor een flinke energieboost. Succes gegarandeerd!
  • De groenten hebben ca. 20 minuten nodig (op nuchtere maag) om volledig in je lichaam opgenomen te worden en hun werk te doen. Zorg er dus voor dat je pas na 20 minuten iets anders eet of drinkt
  •  Als extra boost kun je superfoods aan je sap toevoegen als bv. tarwegras, chlorella, spirulina, chiazaad, lijnzaad(olie) etc.

Ik wens je heel veel sapplezier! 😀

2 thoughts on “Groentesappen voor beginners

  1. Ik heb een beetje geëxperimenteerd met allerlei groenten maar wel een beetje moeilijk stukje witte kool ui tomaat spinazie andijvie partje limoem venkel wortel had de ui er volgens mij niet bij moeten doen voel me een beetje raar als ik het sapje op heb eet over het algemeen ook low carb misschien is het dat
    ik blijf het proberen in ieder geval groetjes
    Gerrie

  2. Het alkaline dieet waar jij aan refereert is op geen enkele wetenschappelijke literatuur gebaseerd. pH varieert in je lichaam tussen 3,5 pH in de maag en 8 a 8,5 pH in je bloed. Dit staat los van je dieet. De enige pH waarde waar je dieet invloed op heeft is die van je uitwerpselen. Het alkaline dieet is dan ook bij uitstek geschikt voor basische bullshit, toevallig net waar het hele dieet op gestoeld is.

Plaats een reactie