Glutenvrije zandkoekjes

Koekjes.. iedereen lust ze! Want ja, wie houdt er nou niet van zoetigheid? Helaas bevatten de kant-en-klare koekjes in de supermarkt te veel suikers, zoetstoffen (let ook op glucose, fructose, dextrose etc) en andere rommel die alles behalve een positieve invloed op je lichaam hebben.

Zelf koekjes maken is niet alleen erg leuk maar vooral ook erg lekker! En het beste is dat je helemaal zelf bepaalt welke ingrediënten je gebruikt. Gevoelig voor tarwe? Last van dipjes na het eten van iets met witmeel? Dan gebruik je die toch niet?!

Dit basisrecept van zandkoekjes bestaat uit maismeel met noten en kun je uitbreiden hoe je het maar wil. Voeg wat rozijnen toe, een handjevol cacao nibs of zonnebloempitten.

glutenvrije zandkoekjes

Wat heb je nodig (voor ca. 10 koekjes)? 

  • 100 gram maïsmeel
  • 2 el agave siroop
  • 75 gram boter
  • 25 gram amandelen
  • 25 gram hazelnoten
  • Snufje zout


Hoe te bereiden?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal de amandelen en hazelnoten fijn tot het bijna meel is. Ik gebruik hier altijd een staafmixer (met zo’n extra opzetstuk) voor maar met de vijzel kan het ook. Kost alleen wat meer tijd en energie.

Meng de gemalen noten met het maismeel en het zout. Voeg de agavesiroop toe en mix alles met elkaar. Tot slot voeg je de boter toe en mix je alle ingrediënten tot een egaal beslag. Let er op dat de boter goed verdeeld is.

koekjeskoekjes

Dit beslag rol je op met behulp van folie tot het gewenste formaat koekjes. Leg het in de koelkast en laat het ca. 1 uur opstijven. Na een uur haal je het deeg uit de koelkast. Verwijder het folie en snijd het beslag in de gewenste dikte voor de koekjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en zet het geheel in de oven. Na ongeveer 20 minuten draai je de koekjes nog even om (voorzichtig) en laat je ze aan de andere kant nog 5 minuten bakken. 

 

Advertenties

4 thoughts on “Glutenvrije zandkoekjes

  1. Grappig, ik heb net dit recept “bedacht”http://mevrouwgewoontjes.wordpress.com/2014/01/17/maisspeltmeel-koekjes/ Lijkt behoorlijk op jouw recept :). Iets meer noten er doorheen lijkt me idd wel lekker. Ipv amandelmeel, hazelnoot, mmm lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s