De Citroensapkuur: reinig je lichaam eenvoudig en succesvol

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Zo zie ik het. Elk jaar symboliseert dit ‘nieuwe begin’ iets anders. Een (hopelijk) nieuwe baan, een bruiloft in mei, een heleboel baby’s die geboren zullen worden in onze omgeving. Elk jaar heeft weer andere verrassingen in petto. Behalve één ding… Elk jaar begin ik met een reinigingskuur. Een sapkuur in de vorm van vasten. Om me te ontdoen van opgehoopte gifstoffen die voornamelijk opgenomen zijn door voeding en allerlei smeerseltjes.

Vasten is het geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken. Het begrip vasten bestaat al sinds de mensheid: vrijwel alle culturen en religies kennen een vorm van vasten als een manier om het inwendige te reinigen, in balans te komen, weerstand tegen ziekten te verhogen en discipline op te bouwen. Wanneer dieren zich fysiek niet in orde voelen stoppen zij met eten. Ook bij kleine kinderen is dit instinct aanwezig. Het is een heel natuurlijk verschijnsel: door de spijsverteringsorganen te laten rusten kan het lichaam alle energie richten op de bestrijding van ziektes.

Vasten houdt meer in dan alleen een tijdje niet eten. Vasten gebeurt vanuit een diepe innerlijke vrijwilligheid, waarbij een verantwoorde mentale voorbereiding en begeleiding van cruciaal belang zijn. Vasten berust op wilskracht, de overtuiging om het lichaam te reinigen zodat de innerlijke kracht zowel fysiek als geestelijk helder en  duidelijk voelbaar worden.

detox your body

Er zijn allerlei manieren om te vasten, of om te reinigen. Zo heb ik me ook wel eens verdiept in het zuur basen dieet, een reinigingskuur. Bij die kuur heb je een lijst van voedingsmiddelen die je wel en die je niet tot je mag nemen. Bij de citroensapkuur is het heel simpel: eigenlijk mag je niks, behalve je sapje. Rigoureus maar het past wel bij mij, ik hoef dan nergens over na te denken wat het juist makkelijk maakt om het vol te houden. Kies de kuur die daarom het beste bij jou past.

Hetgeen ik hieronder beschrijf zal gaan over de citroensapkuur. Een kuur die niet overal even goed wordt aangeschreven omdat het ook wordt gebruikt als extreme afslankkuur. Op zich is het logisch dat je afvalt tijdens deze kuur. Niet eten = gewicht verliezen, dat is net zo simpel als 1+1 = 2. Zoals ik al eerder schreef gaat een reinigingskuur om veel meer dan alleen kilo’s verliezen. Sterker nog: daar gaat het helemaal niet om! Het gaat om algehele fysieke en mentale reiniging, ik zal het hieronder verder toelichten.

Een goed begin is het halve werk
Dat geldt ook voor deze kuur.  Begin dus met een goede voorbereiding. Bereid je er mentaal op voor. Schrijf op wanneer je gaat starten, wat je af- en opbouwdagen zijn en welke dagen je de sapkuur doet. Plan in de gehele periode niks. Behalve misschien een dagje sauna of een lekker massage. Ga er vanuit dat je je ziek kunt voelen door het ontgiften. Daarnaast is eten is een voor een groot deel ook een sociale gebeurtenis waar je dus niet aan meedoet. Dit kan best heftig zijn. Zo heb ik eens gehad dat mijn vriend een biefstuk aan het bakken was en ik er in tranen naast stond. Gewoon.. omdat ik eten ook zo gezellig vind… Het kan handig zijn om een dagboek bij te houden. Voor nu maar ook voor een eventuele volgende kuur. Beschrijf je stemmingen, klachten, vorderingen etc. Verzorg je lichaam goed en beweeg voldoende. Ga lekker wandelen in de natuur. Dit is een uitstekende ondersteuning van het reinigingsproces en heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Doe ademhalingsoefeningen, dit leidt tot levenskracht en zelfbewustzijn. Kleed je warm aan. Door de reiniging kun je het koud krijgen omdat er geen verbranding van vast voedsel plaatsvindt.

csk boekjeEr bestaat een boekje -geschreven door K.A.Beyer- geheel over de citroensapkuur. Dit kan een goede ondersteuning voor en tijdens de kuur zijn. Het geeft wat meer inzicht in deze kuur. Ik heb deze een aantal jaar geleden bij De Tuinen gekocht en weet dat zij hem ook nu nog in het assortiment hebben.

Meld je ook aan op het gastenboek van de Citroensapkuur. Hier kun je aangeven wanneer je begint en zie je welke medestanders je hebt. Je kunt hier veel steun uit halen.

Indien je de anticonceptiepil gebruikt, hou er dan rekening mee dat laxeren een onderdeel is van de kuur. De bijsluiter van de pil benadrukt onbetrouwbaarheid bij overmatig laxeren. Overweeg eventueel een ander anticonceptiemiddel.

Het kan zijn dat je de kuur beslist niet mag doen (bv bij zwangerschap of maagzweren). Raadpleeg daarom altijd een (natuur)arts om te overleggen of deze kuur geschikt is voor je.

Afbouwdagen
Neem altijd 2 a 3 afbouwdagen in acht voor je de sapkuur begint. Zo geef je je lichaam de kans om zich al te ontdoen van gifstoffen. Gebruik tijdens deze dagen geen dierlijke producten. Zo eet ik dag 1 alleen groente, fruit, noten en zaden en dag 2 alleen maar fruit.

En dan ga je aan de slag met het reinigen
Goede voeding en goede nachtrust is de basis voor een vitaal leven. Zoals je je tijdens de nachtrust herstelt van vermoeiende invloeden en je voorbereidt op een nieuwe periode van waken, geef je door het onthouden van vast voedsel het lichaam de kans zich volledig te reinigen en het spijsverteringskanaal kan zich herstellen. Afvalstoffen en gifstoffen worden afgevoerd, die zich in de loop der tijd hebben opgebouwd.

Reinigen met de citroensapkuur ontlast het spijsverteringsstelsel zodat de darmen en andere organen helemaal schoongemaakt kunnen worden. Het lichaam kan nu alle energie gebruiken om zich te ontdoen van slakken (dit zijn opgeslagen afvalstoffen in vetweefsel en organen) en overtollig vet. Je bevordert de frisheid en de veerkracht van het lichaam en kunt in contact komen met je innerlijke kracht. En… trust me…. je krijgt een heel goed beeld van die zogenaamde slakken… 😉

De citroensapkuur is door de productsamenstelling een uitgelezen kuur die het lichaam stimuleert zich optimaal te reinigen. Bovendien krijg je stoffen binnen die voor het lichaam onmisbaar zijn. Als je deze kuur minimaal 1 keer per jaar doet zal deze een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van lichaam en geest.

Wat heb je nodig:

  • Citroenen (bij voorkeur biologisch)
  • 2 liter ahornsiroop C graad
  • Cayennepeper
  • Water (bij voorkeur gezuiverd)
  • Groene poeder
  • Kruidentheeën
  • Multivitamine of spirulina (voor de opbouwdagen)
  • 2 lege flessen van 1 liter

citroensapkuur
Je dagelijkse routine
Neem een maatbeker van 1 liter. Pers citroenen uit tot je 100ml hebt en doe deze in de maatbeker. Vul deze aan tot 200ml met ahornsiroop. Vul aan tot een liter met water en voeg een flinke snuf cayennepeper toe. Vul 1 fles hiermee. Herhaal dit nogmaals en je hebt je sappen voor één dag. Vergeet niet te schudden voor elk gebruik!

Gedurende 10 dagen drink je naast 2 liter sap nog 0,5/1 liter water en 1 liter kruidenthee. Totaal drink je dus ruim 3 liter water per dag. Veel drinken zorgt ervoor dat je uitscheidingsorganen niet al te zeer belast worden door de giffen en afvalstoffen. Gebruik naast de sappen beslist geen ander voedsel of voedingssupplementen, ze verstoren de reiniging.

Het sap bevat alle noodzakelijke spoorelementen zodat je geen honger krijgt. De groene poeder gebruik je vanaf de avond voor je de sapkuur start (dus dag 2 of 3 van het afbouwen). Wees hier voorzichtig mee! De eerste keer gebruikte ik een theelepel en ik heb nog nooit zo’n kramp gehad in m’n darmen! Niet heel fijn zo voor het slapen gaan. Begin met een halve theelepel. Groene poeder hoort een licht laxerende werking te hebben.

Wat kun je verwachten tijdens de kuur
Het is normaal dat je tijdens een reinigingskuur last krijg van verschillende kwalen als hoofdpijn, kou, zwakte, huiduitslag of hartkloppingen. Het is ook mogelijk dat bestaande kwalen (tijdelijk) erger worden. De oorzaak daarvan is niet de kuur, maar het feit dat het lichaam zich aan het ontdoen is van afval- en gifstoffen. Drink veel en beweeg voldoende om de afvoer te versnellen. In principe kun je er vanuit gaan dat deze klachten het ergst zijn zo tot de 4e dag. Vanaf dag 5 gaat het meestal wat beter.

De eventuele reacties zijn afhankelijk van je levenspatroon voor de kuur. Een aantal jaar geleden werd ik echt ziek tijdens de kuur, de laatste jaren heb ik amper klachten. Allemaal gerelateerd aan een andere levensstijl.

Je zult ook zien dat je tong een witte/gele aanslag krijgt. Het ziet er niet fris uit maar wel een teken van reiniging. Aan de hand van de verkleuring op je tong kun je het reinigingsproces goed volgen. Tot aan de 7e dag zal de tong in toenemende mate beslagen zijn en aan het eind van de reiniging wordt deze weer glad en roze. Het duurt ongeveer 7 dagen om te reiniging goed op gang te laten komen. Het is daarom ook niet effectief om een kortere periode te vasten. Hou het dus altijd minimaal 7 dagen vol. Na 10 dagen nog geen roze tong? Stop dan wel maar overweeg om de kuur na een half jaar te herhalen.

Waar doe je het eigenlijk voor?
Na de reiniging zul je merken dat je lichaam vraagt om een wat gezonde, zuivere levenswijze. Je zult beter aanvoelen wat goed voor je is en wat niet. Je zintuigen zijn verfijnd en beter ontwikkelend. Je algehele conditie is verbeterd. Haren glanzen meer en de huid heeft een goede kleur. Daarnaast zul je een gevoel ervaren van positiviteit en fitheid.

Afvallen
Er zijn producenten die deze kuur verkopen als afslankkuur. In nog geen 3 weken ben je zo’n 5 kilo kwijt, klinkt ideaal toch? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit verre van de beste manier is om af te vallen. Natuurlijk verlies je kilo’s, je eet toch ook niet? Je darmen raken leeg, dat zijn de eerste kilo’s. Wil je graag afvallen dan raad ik je aan om daarvoor op je voeding te letten of naar de sportschool te gaan. 3 weken vasten staat niet in verhouding tot slechts 1 a 2 kilo verliezen. Ik verlies altijd zo’n 5 kilo maar binnen een maand zitten de meeste er weer aan. Wil je wel afvallen? Zie het dan als een goede start, een schone lei om een gezond eetpatroon aan te wennen. Je suiker- of koolhydraatverslaving is na deze kuur verdwenen en dus kun je gezond gaan opbouwen. Uiteindelijk zul je daarmee moeten afvallen, niet door te vasten.

Een bom van vitaminen en mineralen
Citroenen
De vitamine C is onontbeerlijk voor een gezond bindweefsel, beendergestel en bloedvatenstelsel. Het speelt een belangrijke rol bij de celstofwisseling en houdt de weerstand van het lichaam op pijl. Tijedns de kuur krijg je dagelijks meer dan voldoende vitamine C binnen. Op die manier ontstaat er een betere celstofwisseling, waardoor iedere cel zich beter van giffen kan ontdoen.

bestanddelen ahornsiroopAhornsiroop
Naast het citroensap is de ahornsiroop een belangrijk bestanddeel van de kuur. Tijdens de reiniging zorgt de siroop voor de toevoer van alle noodzakelijke mineralen en spoorelementen. Ahornsiroop is afkomstig uit de grote Esdoornwouden in Canada. De Noord-Amerikaanse Indianen beheersen van oudsher de kunst om het zoete sap van de ahorn (=esdoorn) af te tappen en er een houdbare stroop van te maken. Voor deze indianen was ahornsiroop één van de belangrijkste voedingsmiddelen.

De esdoorn produceert het sap slechts gedurende een periode van 4 tot 6 weken in de maanden maart en april. Om uiteindelijk 1 liter houdbare stroop te krijgen is veertig tot vijftig liter dun sap nodig, ongeveer de hoeveelheid die een volgroeide esdoorn per jaar produceert. De winning van het sap is een zeer kostbare aangelegenheid, wat ook weer de relatief hoge prijs verklaart.

Binnen het assortiment van echte ahornsiropen bestaan gradaties. Tijdens de winningsperiode verandert het sap namelijk steeds van samenstelling. In het begin is het erg zoet en vrij arm aan mineralen, om na verloop van tijd steeds mineraalrijker te worden. Bij het ingedikte sap zie je dat aan de kleur en de vloeibaarheid. De lichte siroop van de beginperiode noemt met A graad, de donkere van de eindperiode C graad. Deze laatste zal altijd mineraalrijker zijn dan de andere ahornsiropen, vandaar dat je deze het beste kunt gebruiken voor de kuur.

Cayennepeper
Zoals alle pepersoorten bevat ook cayenne vitaminen (oa. B en C), mineralen, spoorelementen en enzymen. In kleine hoeveelheden is cayennepeper stimulerend voor de spijsverteringsorganen, slijmoplossend, ontstekingsremmend en heeft een kalmerende werking. Het houdt bovendien het lichaam op temperatuur, het stimuleert de bloedsomloop.

Groene poeder
Groene poeder is een 100% plantaardig middel dat bestaat uit zoethout, senna en venkel. Het helpt bij de afvoer van gifstoffen en overtollige slakken die loskomen gedurende het reinigingsproces. Darmen worden schoongemaakt en de stoelgang gereguleerd. Senneblad bevordert de darmwerking terwijl de venkel de kramp verwekkende werking neutraliseert. Zoethout werkt slijmoplossend.

Kruidentheeën
Tijdens de kuur drink je kruidenthee omdat hier geen theïne, cafeïne, looizuur of andere gifstoffen aan toegevoegd zijn. Ik gebruik kruidenthee met mint (tegen eventuele slechte adem), citroen en brandnetel (voor de ondersteuning van het ontgiften), gember en kamille (voor als ik misselijk ben) en om lekker te slapen (slaapthee). Gebruik bovenstaande theeën in combinatie met de kruidenthee die jij lekker vindt.

Beëindigen van de kuur
Het succes van deze kuur valt of staat met de wijze van beëindigen. Als je hebt besloten te stoppen met vasten moet je je voorstellen dat je spijsverteringsorganen op gang moeten komen (net als bij een baby). Acute belasting met gewoon voedsel kan beschadigingen van organen veroorzaken. Het is daarom van essentieel belang dat deze overgang van sappen naar vast voedsel soepel verloopt.

Als je weer gaat eten, neem jezelf dan voor om volwaardig voedsel tot je te nemen. Probeer schadelijke gewoonten achter je te laten, dit is het ideale moment! Tijdens de opbouwdagen laat je je lichaam langzaam weer wennen aan voedsel. Je kunt nog wel bloedzuiverende thee drinken (brandneten) maar de tijd van laxerende middelen is voorbij. Je zult merken dat je darminhoud weer toeneemt, net als dus je gewicht. Gebruik tijdens de opbouwdagen geen enkele vorm van dierlijke producten (vis, vlees, kaas, ei, zuivel), dit is vrij belastend voor je spijsverteringssysteem.

De eerste opbouwdag
Je ontbijt, lunch en diner bestaat uit 1 sinaasappel en een glas sap. Het vlees van de sinaasappel bereid je darmen weer voor op vast voedsel). Drink daarnaast versgeperst sinaasappelsap en kruidenthee.

De tweede opbouwdag
Ontbijt: glas versgeperst sinaasappelsap en 1 appel
Tussendoor : 1 sinaasappel
Lunch: rauwkost met sap
Tussendoor: sinaasappelsap
Diner: fruitsalade met sap
Tussendoor: sinaasappelsap

De derde opbouwdag
Ontbijt: kruidenthee, 1 appel, 1 rijstwafel
Tussendoor: sinaasappelsap
Lunch: lichte groentesoep met rijswafel
Tussendoor: sinaasappelsap
Diner: groentesoep met rijstwafel
Tussendoor: fruit naar keuze

Tijdens de opbouwdagen kun je een multivitaminen gebruiken of bv spirulina om je lichaam wat extra ondersteuning te geven. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam meer tijd nodig heeft om weer aan vast voedsel te wennen. Dat is dan ook de reden dat ik zelf vijf opbouwdagen aanhou en mijn eigen menu aan de hand hiervan heb samengesteld. Luister daarom goed naar je lichaam. Reageer je niet goed op vast voedsel, geef je lijf dan de tijd om er wat langer aan te doen. Het langzaam opbouwen is de sleutel tot succes!

Voor meer informatie kun je mij als ervaringsspecialist natuurlijk altijd raadplegen!
Neem ook eens een kijkje op de website van de Citroensapkuur, hier vind je veel uitgebreide informatie.

7 thoughts on “De Citroensapkuur: reinig je lichaam eenvoudig en succesvol

  1. Pingback: Van suikersnuiver tot foodfreak | Guusje Gezond

  2. Pingback: Eén jaar paleo: de veranderingen | Guusje Gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s