Van suikersnuiver tot foodfreak

De afgelopen jaren is er veel veranderd in mijn eetpatroon. In positieve zin. Ik merk het dan ook aan vanalles, vrijwel alle klachten die ik vroeger had zijn verdwenen. En ik merk nu beter waar ik niet zo goed tegen kan. Ik ben overgevoelig voor tarwe, melkproducten en suiker. Een paar maanden geleden heb ik het bevestigd gekregen. Eigenlijk heb ik het altijd wel geweten. Maar ik wilde niet altijd luisteren… Nu nog niet altijd.. Soms komt het gewoon even niet uit of heb ik geen zin in moeilijk doen. Maar de spijt komt meestal snel, als ik veelvuldig boven de wc pot hang om mijn maag te legen…

Candida de stille sluipmoordenaar
In het voorjaar van 2006 werd bij mij een hevige candida infectie geconstateerd. Geen wonder door een levensstijl die gepaard gaat met suikers, e-nummers en koolhydraten. Groente en/of fruit kreeg ik amper binnen. Misschien eens per maand? Overdrijf ik nu? Nee niet echt. Ik was mijn leven aan het uitvogelen, net op kamers en had mijn eerste baan/stage ver van huis. Ik had geen zin in contact met andere studenten in mijn huis dus ik mijdde zoveel mogelijk de keuken. Wel had ik een magnetron op mijn kamer en alles wat maar in de supermarkt te krijgen was aan magnetron voedsel dat werd mijn avondeten. Hamburgers, frikandellenbroodjes, bapao broodjes etc. Soms at ik alleen knakworstjes met wat ketchup. Ik had er genoeg aan. Op dinsdag (studentenavond), donderdag, vrijdag en zaterdag hingen we in de kroeg. Gezellig was dat. Het maakte even niet uit of we de volgende dag moesten werken, we hadden nu toch lol? Ik had vaak last van migraine, buikpijn, diarree, verstopping, overgeven, huidklachten, schimmelnagels en mentale problemen die te maken hadden met vertrouwen. De vreemde vlekken op mijn lichaam gingen gepaard met schilfers en ontzettend veel jeuk. Mijn wangen waren het ergste: alsof ik verbrand was, dik, geïrriteerd en schilferig. Ik schaamde me om naar buiten te gaan, bang dat mensen me daarop zouden beoordelen. Het was een heftige tijd zoals ik er nu op terug kijk. Toentertijd dacht ik daar heel anders over. Ik leefde mijn leven, was van niemand afhankelijk en deed voornamelijk waar ik zin in had.

ziekte

Tot ik met mijn neus op de feiten werd gedrukt… Ik ging al een aantal maanden af en aan naar de huisarts en eindigde met mijn klachten in het ziekenhuis. De dermatoloog kon niet verklaren wat ik had, hij hield het maar op rosacea. Ik kon me alleen niet herkennen in de symptomen die hij omschreef. Ik werd naar huis gestuurd met een smeerseltje dat ik kon gaan gebruiken. Het enige wat zou kunnen werken volgens deze specialist. In de trein naar mijn werk las ik de bijsluiter. De huid dient afgedekt te worden omdat het goedje voor verkleuringen op overige huid kan zorgen. Het bevat teerpreparaten die -na later onderzoek- kankerverwekkend kunnen zijn. Vooral niet opsmeren zonder handschoenen etc. Waarom zou ik dit op mijn wangen willen smeren? De medicijnen verdwenen meteen in de prullenbak en ik heb er geen moment spijt van gehad.

En dus zat er nog maar één ding op…
Mijn moeder was destijds in opleiding tot natuurgeneeskundige. Op haar advies liet ik een ontlastingsonderzoek doen. Een lepeltje uit de pot in een potje schrapen en opsturen. Uit die test kwam naar voren dat de candida schimmel was uitgegroeid tot een flinke infectie. Grote kans dat deze zorgde voor een groot deel van mijn klachten. De candida schimmel heeft iedereen in zijn/haar darmen maar als deze teveel wordt gevoed door koolhydraten, suikers en gist dan kan deze schimmel klachten veroorzaken. Ok, oorzaak gevonden en nu de oplossing… Mijn moeder raadde mij het candida-dieet aan. In het kort: 3 maanden zonder gist, koolhydraten en suikers. Vanaf dat moment moest ik alles wat ik naar binnen schoof onder de loep nemen, en niet met een korreltje zout maar heel grondig, anders zou ik niet beter worden. Het was een flinke opgave. Ik moest mijn leven 360 graden omgooien en alert zijn op alles. In deze tijd kwam ik erachter dan in de kipfilet van de AH ook varkensvlees zat (jahaaa, lees dat nog maar een keer!) en dat hüttenkäse (ik vind het nog steeds niet lekker) de meest onbewerkte kaassoort en dus beste kaassoort is. Binnen 3 maanden viel ik 8 kg af. Ik was goed op gewicht, gewoon normaal maar ik werd dun en voelde me er niet prettig bij. Gelukkig merkte ik dat mijn klachten verminderden. Mijn schimmelnagels bestreed ik tegelijk met tea tree olie en deze groeiden uit, mijn vreemde vlekken die op eczeem leken verminderden ook duidelijk! Ik voelde me stukken beter!

Maar de uitdaging zat ‘m niet in die drie maanden streng zijn maar juist in de tijd daarna. Wat ga ik nu wel eten? Wat is goed voor me? Dat heeft zo’n 8 jaar geduurd om daar achter te komen en sinds begin dit jaar heb ik eindelijk het gevoel mijn lichaam te leren kennen! Tot die tijd had ik nog geregeld last van migraine, overgeven, buikpijn, opgeblazen gevoel etc. Maar… die schimmel is nooit meer teruggekomen!

De allereerste eerste keer sappen
citroensapkuur“Let food be your medicine”, het kwartje was gevallen. Eind 2006 had ik een week vakantie. Ergens had ik gelezen dat ontgiften goed voor je kan zijn en mijn interesse was gewekt, ik wilde dit wel eens uitproberen. En zo trof ik zorgvuldig alle voorbereidingen en kon ik aan de slag. Ik had al wel wat slagen gemaakt wat betreft voeding maar ik maakte nog veelvuldig gebruik van pakjes, zakjes en e-nummers. Begin december begon ik met mijn eerste sapkuur. Eerst 3 dagen afbouwen, dan 10 dagen sappen en dan 3 dagen opbouwen, precies volgens het boekje. Na 1 dag afbouwen merkte ik al dat ik aan het ontgiften was. Ik werd misselijk en kreeg hoofdpijn. Dit heeft bijna de hele kuur geduurd. Ik werd na 2 dagen flink grieperig en lag de hele dag op bed. Mijn tong was wit uitgeslagen en er hing een ondraaglijke stank om mij heen. Een week lang kwam ik mijn bed niet uit. Had ik honger? Nee, dat niet. Maar ik had moeite om door te zetten vanwege de klachten. Na 7 dagen sappen hield ik het voor gezien. Ik vond het wel best, ik wilde weer eten en was het ziek zijn zat. Ik heb slechts 1 dag opgebouwd en begon daarna weer meteen met gewoon eten.

Als ik erop terugkijk had ik dit nooit alleen moeten doen. Mijn lijf zat vol met gifstoffen dat deze door de detox in mijn bloed terechtkwamen en ik er zo ziek van was. Ik raad je dan ook aan om de eerste keer dit onder begeleiding te doen van een specialist. De jaren erna besloot ik dat ik toch maar weer deze kuur zou moeten doen. Ik besloot het om het in de overgang van winter naar voorjaar te doen. Een lekker gevoel: al het wintervet even loslaten en je schoon maken voor de lente. Ik ben gelukkig nooit meer zo ziek geweest als de eerste keer. Wel had ik voornamelijk de eerste jaren op dag 3-4 last van hoofdpijn, misselijkheid en grieperigheid. Daarom zorg ik er altijd voor dat deze dagen in het weekend vallen. Dan heb ik geen verplichtingen en kan ik gewoon de hele dag in m’n bed blijven liggen. Elke kuur is weer anders. De ene keer krijg ik enorme zin in veel vlees, de andere kuur begin ik spontaan op mijn sap te kauwen. De laatste twee jaar heb ik al na een paar dagen energie voor 10 en zou ik het liefst helemaal niet willen stoppen! Elke kuur val ik zo’n 4-5 kilo af. Maar juich niet te hard! Dit jaar is het enige jaar dat ik dit heb weten vast te houden (grotendeels door mijn andere eetpatroon). Het is niet gek dat je kilo’s verliest omdat je darmen volledig leeg zijn. Het grootste deel van de kilo’s komt er dus gewoon weer bij als je weer normaal gaat eten. En om 2 kilo af te vallen hoef je jezelf echt geen 3 weken te pesten door amper te eten 😉  Je doet het voor het gevoel dat je aan het einde van de kuur: je zit boordevol energie en je voelt je als herboren!

Nog lang niet uitgesapt
Call me crazy maar dit jaar is het 8e jaar dat ik deze kuur volg. En elk jaar lijkt het een stukje makkelijker te gaan. Maar elk jaar pas ik ook wat in mijn leefpatroon aan dat mijn gezondheid bevordert. Afgelopen jaar ben ik overgestapt op paleo en eet ik vrijwel geen zuivel, tarwe en suikers meer. Daarnaast gebruik ik vrijwel alleen nog maar verzorgingsproducten op natuurlijke basis. En ik maak zelf tandpasta. Inmiddels zit ik aan het einde van de kuur en merk ik dat het toch wederom effect heeft. Ik voel me energiek en gereinigd. Dit is waar ik het allemaal voor doe: ik kan er weer een jaar tegenaan! En morgenochtend eet ik weer mijn eerste sinaasappel… Daar kijk ik naar uit!

Nieuwsgierig? Lees alle ins en outs over mijn reinigingskuur in mijn artikel over de Citroensapkuur.

4 thoughts on “Van suikersnuiver tot foodfreak

 1. Hoeveel dagen moet je nog? Succes nog even. Wendy weet er nu alles vanaf en Joy gaat zondag beginnen! Hoe maak je trouwens je eigen tandpasta? Staat dat op de blog?

  • Hi, ik ben vanaf vandaag weer langzaam aan het opbouwen. Jullie ook overtuigd van de werking ervan dus? Hoe heeft Wendy het uiteindelijk ervaren? Een blog over de tandpasta is in de maak, die volgt binnen nu en een paar weken. Succes zondag Joy!

   • Zeker weten overtuigd van de werking. Meer energie en echt een gereinigd gevoel! Dus goede ervaring en we gaan hem zeker jaarlijks doen.
    We zijn benieuwd naar de tandpasta blog!

 2. Pingback: Genomineerd voor een Liebster Award! | Guusje Gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s