Drop, culinaire hoogstandjes en design

Zoals je misschien eerder hebt gemerkt, is Jamie Oliver één van mijn grote kookhelden. Hij houdt van simpel en eerlijk eten en heeft aandacht voor puur voedsel. Een 1 op 1 match met mijn kookgedachten dus! Je hebt al diverse posts van hem op mijn blog kunnen lezen, waaronder die met het recept van overheerlijke kerstkalkoen en de post over Food Revolution day.

dropmenu

Vorige week deed ik mee aan een prijsvraag van Jamie Magazine, logischerwijs één van mijn favoriete magazines. Je kon kans maken op een exclusief gastromisch Lakrids dropdiner van topchef Schilo van Coevorden in Hôtel Droog in Amsterdam. En wat bleek? Ik had gewonnen! 😀 En dus maakten we ons afgelopen maandag op voor een tripje naar Amsterdam om kennis te maken met de culinaire kunsten van deze topchef! 

 

Droog = Dutch Design
Droog is een designlabel en platform gevestigd in een historisch pand aan de Staalstraat 7 in Amsterdam. Het is in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker ter promotie van hedendaagse Nederlandse vormgeving die binnen het concept van Droog Design past. Droog is internationaal een gerenommeerd designlabel en één van de bekendste exponenten van Dutch Design.

droog

Sinds 2003 is Droog Design gevestigd in de Staalstraat in Amsterdam. Na een uitbreiding van het pand naar het naastgelegen voormalig GGD-gebouw, draagt de winkel sinds 2012 de naam Hôtel Droog. In Hôtel Droog huist onder meer het kantoor, de winkel en het designteam, een café en een hotelkamer. Er worden wisselende tentoonstellingen gehouden van projecten van Droog of door Droog gecureerde tentoonstellingen.

Dit was ooit de residentie van De Staalmeesters en de plek waar het beroemde schilderij van Rembrandt decennia lang heeft gehangen. Onder de priemende ogen van De Staalmeesters in de versie van beeldend kunstenaar Berend Strik worden in een feestelijke setting zes unieke dropcreaties van Schilo voor het eerst geserveerd.

Schilo van Coevorden
schilo van coevordenHet gehele culinaire spectrum van het Conservatorium Hotel aan het Museumplein valt onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse chef, Schilo van Coevorden. Zijn stijl evolueerde door de jaren onder invloed van zijn internationale ervaringen. Waarden als eenvoud, respect voor seizoenen en een voorkeur voor regionale ingrediënten worden gerespecteerd. Aan het eind van het jaar bedenkt Schilo een bijzonder menu. Vorig jaar was dit een parfum diner, maar dit jaar heeft hij het voorstel van Renny omarmd. Twee maanden geleden ontmoette zij in Kopenhagen dropmaker Peter Bülow, oprichter van Lakrids. Peter geeft drop een hele nieuwe dimensie, namelijk als grondstof voor gerechten. Hij nodigt topkoks uit de hele wereld uit om met zijn product te experimenteren. Toen zij Schilo vroeg of hij zich ook wilde scharen in die rij van koks, zei hij onmiddellijk ja, want hij is toevallig gek op drop.

Een combinatie van drop, culinaire hoogstandjes en design, deze drie komen vanavond samen in een zes gangen gastronomisch drop diner inclusief bijpassende wijnen, gecreëerd door Schilo van Coevorden.

Welkom met dropbier
Bij binnenkomst werden we verwelkomt door eigenaresse Renny en haar man Leon. We kregen een welkomstdrankje aangeboden: bier met drop! Interessant! Leon vertelde ons het één en ander over Droog: de tegenwerking van de buren om er een volwaardig hotel van te mogen maken, de versie van De Staalmeesters geheel gemaakt van verschillende lagen stof en het Chinese restaurant in het aquarium in plaats van andersom. 

Ondertussen druppelden de gasten binnen en werden de eerste borden voor onze neus opgemaakt. Chef Schilo stond erbij en hield dit nauwlettend in de gaten.

droog

Het menu… mist er niet iets?
Zodra alle genodigden binnen waren mochten we aan tafel. Deze waren keurig gedekt met een kaarsje voor de sfeer en een aantal snacks. Ook lag er het menu: netjes opgerold met een zwart lintje er omheen. Een eerste blik op het menu en je denkt: “Dat klinkt goed!” en twee seconden later denk je “Waar is de drop?”. Precies, deze werd niet vermeld op het menu. Schilo lichtte toe dat drop een begeleider is van de gerechten en niet als hoofdingrediënt wordt gebruikt. Zo kunnen we ons dus volop laten verrassen! Daarna besloten we om te beginnen met de snacks…

appetizers

Tunes snack: almonds, casave chips, ‘kroepoek’
Lekker een paar snacks op tafel! Amandelen… mjammm! Ik proef er eentje en denk: “Goh dit smaakt anders!” Natuurlijk, zelfs hier zit een dropsmaak aan! Net als aan de casave chips en de kroepoek. Het smaakt heerlijk. Door de verschillende eigen smaken geeft de drop er net een ander tintje aan. Lekker!

G&T marinated salmon

G&T Marinated Salmon
Gemarineerde zalm in gin tonic. Chef Schilo legt uit dat de tonic een kleine zoethout smaak heeft, die weer uitstekend past bij drop (sterker nog, drop wordt gemaakt van het sap van de zoethoutwortel). De zalm smaakt heerlijk zacht en wordt vergezeld door oa. kaviaar. Er wordt een heerlijke wijn bij geserveerd en we smullen! 

tarbot en zee groenten

Turbot and Sea Vegetables
Vis (tarbot) die zwemt in een drekje van drop (zo zag het er uit, zo smaakte het gelukkig niet) en verschillende zeegroenten als zeekraal, zeewier etc. De vis smaakte verrukkelijk! Bijzonder smakelijk. Sommige groenten overheersten de vis enigszins waardoor de smaken ietwat uit balans waren.

cappuchino van aardpeer

Cappuchino of Jerusalem Artichokes
Het gerecht dat het meest getwitterd is deze avond.. En terecht want het zag er prachtig uit! Een kop witte, schuimige room met daarbinnen een toefje groene room. Dit smaakt altijd zo lekker luchtig! Op de bodem vonden we nog een paar dropjes. Of de aardpeer nou voor het witte of groene schuim zorgde is mij niet geheel duidelijk maar dat geeft niet, een topgerecht!

wagyu sucade

Wagyu Sucade with Roots
Wagyu runderen worden volgens Japanse traditie gevoederd en gemasseerd. Dit zorgt voor bijzonder mals en exclusief vlees. Onze verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Het vlees was jammer genoeg tamelijk ‘stevig’ en viel niet uit elkaar zoals je bij een sucade (en helemaal met dit soort vlees) zou verwachten. Het bordje werd aangevuld met een risotto van knolselderij en een dropsausje. Het geheel smaakte voortreffelijk, alleen hadden we het idee dat de koks iets te weinig tijd hadden om de zachtheid van het vlees en de knolselderij naar voren te brengen.

pineapple, tipsy cake, hibiscus

Pineapple, tipsy cake, hibiscus
Als ik ergens dol op ben dan is het wel op zoet! En vanavond kregen we maar liefst 2 desserts! De eerste was een cakeje met ananas en hibiscus (=bloeddrukverlagend, mooie tegenhanger van de drop) met wat ‘dropplasjes’ op het bord. Smaakte heerlijk fris maar zoet met een klein zuurtje. Erg smaakvol.

eggnogg.jpgAlto el Sol 65% Peru & Eggnogg
Eggnogg wordt ook wel eierpunch genoemd en is een cocktail op basis van melk, cognac en ei. Samen met 65% pure chocolade is dit gerecht voor mij de winnaar van de avond. Zo vol en romig en zo smaakvol! Heerlijk! De dropsmaak zat er zeker in, al weet ik niet mee precies waar. 🙂

Macaroon, marshmallow and a kiss
sweetsNa de gerechten was er nog de mogelijkheid voor een kopje thee of koffie dat werd gebracht met een bord vol zoetigheden. Een macaron met dropsmaak, marshmellows met dropsmaak en een kiss met vloeibare drop binnenin. Lekkere afsluiter!

Voorlopig even geen drop meer
Het was bijzonder om in deze setting te genieten van een drop diner. Ook al overheerste de drop niet in elk gerecht, nadien kon ik even geen drop meer zien (nu… 3 dagen later ook nog niet trouwens). Maar we hebben genoten, het was een bijzondere ervaring! De gerechten zaten ontzettend goed in elkaar, de smaken vulden elkaar perfect aan en de bijpassende wijnen maakten het geheel af. De gerechten volgden elkaar in goed tempo op en het was een mooi gezicht om de koks live te zien werken aan het opmaken van de gerechten. 

Onze dank gaat uit naar Jamie Magazine, Hotel Droog en chef Schilo van Coevorden.

Bedankt voor deze heerlijke avond!

En… natuurlijk ook voor de bedankjes… hoe kan het ook anders: ook drop!

lakridslakrids

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s