Kerstkalkoen: impress your friends!

Sinterklaas heeft het land weer verlaten en dus bereiden wij ons langzaam voor op de Kerstdagen. De dagen die getekend worden door veel lichtjes, groene & rode kleuren, veel gezelligheid en eten & drinken.

Vorig jaar verzorgden wij het hoofdgerecht voor onze gasten en na wat inspiratie uit boeken en tv-programma’s vonden wij ons ultieme gerecht: de traditionele Kerstkalkoen!

Ok, het vergt aardig wat inspanning maar dan heb je ook wat! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de dag zelf in de keuken te staan. Wij kozen ervoor om het grootste gedeelte vooraf te bereiden zodat we de avond zelf tijd hadden voor onze gasten.

We maakten een gevulde kalkoen met een heerlijke jus en een bijgerecht dat grotendeels dezelfde ingrediënten had als  de vulling van de kalkoen. Daarbij serveerden we knolselderijpuree en sperziebonen in knoflook-tomatensaus. De hoeveelheden zoals onderstaand zijn gebaseerd op een diner voor 8 personen.

kerstkalkoen

De vulling voor de kalkoen en het bijgerecht
Ik weet niet meer van alles de exacte hoeveelheden. Ga daarom vooral op je gevoel af! De vulling is een dag van tevoren te maken, bewaar het wel goed afgesloten in de koelkast. De kalkoen dien je -voor deze de oven ingaat- af te dekken met wat plakken ontbijtspek (om uitdroging te voorkomen), kijk/vraag verder naar de bereidingstijd, dit is afhankelijk van het gewicht van de kalkoen. Eventuele gaarheid kun je testen door in het vlees te prikken: komt er helder sap uit dan is de kalkoen gaar.

Wat heb je nodig?

  •  1 kg varkensvlees
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • halve citroen (uitgeperst)
  • 1 sinaasappel (uitgeperst)
  • veel salie
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 2 uien
  • de korst van oud brood
  • abrikozen
  • cranberry’s
  • hazelnoten

Hoe de vulling te bereiden:
Neem alle ingrediënten muv de abrikozen, cranberry’s en hazelnoten en mix deze met elkaar in de blender tot een redelijk gladde massa. Voeg de abrikozen en cranberry’s toe en vul de kalkoen (wij deden dit alleen in z’n buikholte) met de helft van het mengsel. De kalkoen kan nu in de oven. De andere helft van het mengsel mix je met de hazelnoten en zet je 60 minuten in de oven (op 180 graden).

kerst - kalkoen vullenkerst - gevulde kalkoenkerst - kalkoen uit de oven

De jus voor bij de kalkoen
Deze jus heb ik vorig jaar al een aantal dagen voor Kerst gemaakt zodat de smaken extra ingetrokken waren en we de jus vrijwel alleen nog maar hoefden op te warmen. Wil je het de dag zelf doen houd er dan rekening mee dat de jus een arbeidsintensief klusje is (helemaal als je het naast de vulling wilt maken).
Ook hier geldt: doe het vooral op gevoel, niet alle hoeveelheden heb ik opgeschreven vorig jaar.

Ingrediënten:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 6 blaadjes salie
  • 4 laurierblaadjes
  • rozemarijn
  • 2 plakken ontbijtspek
  • 8 kippenvleugels
  • peper en zout
  • steranijs
  • 4 eetlepels bloem

Hoe de jus te bereiden:
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de groenten en scheur de ontbijtspek. Hak even op de kippenvleugels in (altijd al eens willen doen ;)) dit zorgt ervoor dat de sappen goed vrijkomen als alles verwarmt wordt. Dit hoeft allemaal niet netjes, je ziet er uiteindelijk niets van terug namelijk.

Doe alle ingrediënten muv de bloem in een ovenschaal en zet deze 60 minuten in de oven. Heb je een pan of schaal die op het vuur én in de oven kan, gebruik deze dan. Ik heb eerst een ovenschaal gebruikt en vervolgens alles overgegoten in een grote pan. Na een uur haal je de schaal uit de oven en giet je alles over in een pan. Deze zet je op het vuur en hak ook nu even lekker op de ingrediënten in. Voeg 2 liter water en de bloem toe (het geheel gaat nu heel licht binden). Laat dit 25 minuten doorpruttelen. Tot slot zeef je het geheel en hou je een mooie, egale jus over.

Bijgerecht: knolselderijpuree

kerst - bijgerechten

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 500 gram aardappelen
  • 50 gram roomboter
  • 50 ml melk
  • nootmuskaat

Hoe te bereiden:
Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd beide in stukken. Kook ze 20 minuten. Haal het daarna van het vuur, giet het af. Stamp de knol en aardappelen fijn. Voeg de boter, melk en nootmuskaat toe en je knolselderij puree is klaar.

Bijgerecht: sperziebonen in tomaten knoflook saus

Ingrediënten:

  • 600 gram sperziebonen
  • 2 pakjes tomatensaus (Tomato Frito)
  • 2 tenen knoflook
  • peper en zout

Hoe te bereiden:
Kook de sperziebonen 5 minuten. Hak de knoflook fijn en bak deze in wat olie ca. 3 minuten. Voeg de tomatensaus toe en wat peper en zout en kook de saus ca. 10 minuten tot de saus wat is ingedikt. Giet de boontjes af en voeg ze toe aan de pan met saus. Laat het geheel nog zo’n 5 minuten koken tot de boontjes gaar zijn.

Fijne Kerstdagen!kerst - boom

Advertenties

One thought on “Kerstkalkoen: impress your friends!

  1. Pingback: Drop, culinaire hoogstandjes en design | Guusje Gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s