Kruidige knolselderijsoep met spek en walnoten

Knolselderij, een typisch Hollandse wintergroente. Een bommetje van vezels, vitamine C, natrium en calcium. Heerlijk door z’n milde maar kruidige smaak.  Eén van de basisingrediënten van erwtensoep. En vanaf nu ook van deze overheerlijke knolselderijsoep!

Wat heb je nodig (voor 1 liter soep):

  • Halve knolselderij
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 500 ml kippenbouillon
  • gedroogde tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • handje walnoten
  • olijfolie en boter (om in te bakken)


Hoe maak je deze heerlijke soep:
Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de buitenkant van de knolselderij en verdeel de rest in blokjes van ca. 2 cm. Hoe sneller je de soep gaar wilt hebben, hoe kleiner je de blokjes kunt snijden. Uiteindelijk blend je alles met de staafmixer.

Voeg een beetje olie en wat boter toe aan de pan en laat dit goed warm worden. Voeg daarna de knolselderij toe en bak dit op hoog vuur. 

Ondertussen snijd je de uien en de knoflook fijn. Doe deze in de pan als de knolselderij glazig is. Besprenkel het geheel met de gedroogde tijm en voeg de laurierblaadjes ook toe. Laat alles op hoog vuur bakken tot de knolselderij een kleurtje krijgt. 

Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat het minimaal 20 minuten zacht doorkoken. 

Leg de plakjes ontbijtspek op een met bakpapier bedekte ovenplaat en zet dit 10 minuten in de oven. Dep ze daarna voorzichtig af met keukenpapier zodat ze lekker knapperig zijn en blijven.

Haal de laurierblaadjes uit de soep en blend het geheel met de staafmixer of blender. Schep de soep in een bord of kom en garneer met nog wat extra tijm, de walnoten en knapperige ontbijtspek.

Tip: Brand de walnoten niet van tevoren in een pan. Zodra je ze aan de soep toevoegt krijgen ze een wrange smaak.

Advertenties

4 thoughts on “Kruidige knolselderijsoep met spek en walnoten

  1. Beste Guusje, een tip voor alle mensen die graag met knolselderij willen koken maar die net als ik soms niet de kracht in de handen hebben om te snijden: eventjes in de oven verwarmen, of in z’n geheel in warm water zachtjes voorkoken, dan snij je de schil er daarna heel gemakkelijk af en kun je de knol zonder al te veel moeite in blokjes snijden.
    Dit doe ik ook met pompoen!

  2. Pingback: Genomineerd voor een Liebster Award! | Guusje Gezond

  3. Pingback: soepen-Kruidige knolselderijsoep met spek en walnoten - Restaurant De MeinRestaurant De Mein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s