Lasagne: glutenvrij, gezond en boordevol groenten

Lasagne was altijd één van mijn favoriete gerechten. Een gerecht dat je in een handomdraai op tafel zet en waarmee je eindeloos kunt variëren met allerlei groenten. Een aantal weken geleden heb ik spaghetti paleo gemaakt door de spaghetti te vervangen door sliertjes courgette en ik dacht: “waarom zou dit niet met lasagne kunnen?” En zo begon ik aan experiment glutenvrije en gezonde groenten lasagne. 

Want zoals jullie inmiddels wel weten past pasta niet meer in mijn eetpatroon. Het heeft je lichaam niets te bieden, behalve een dikke kleffe brei die moeilijk verteerbaar is. Bovendien krijg je van gewone pasta’s een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel door de witmeel die gebruikt wordt, gevolgd door een snelle daling en dus weer snel honger. Nu zijn er inmiddels ook pastasoorten verkrijgbaar van volkoren, spelt etc. die weliswaar al iets beter zijn voor je lichaam maar toch ben ik van mening dat je dit niet te vaak dient te eten. Zeker niet ’s avonds, een aantal uur voor je lichaam in rust komt en zeker niet bezig moet zijn met het verteren van die taaie koolhydraten. Heb je je wel eens afgevraagd waarom je ’s ochtends vaak moe opstaat? Als je bij het avondeten veel koolhydraten eet zou dit zomaar één van de redenen kunnen zijn. Hoe dan ook, mijn lichaam reageert slecht op tarwe (opgeblazen buik, winderigheid, verstopping) en dus komt dit mijn lichaam niet meer binnen.

De lasagnebladen worden vervangen door courgette en ik maak een gezonde verse pastasaus met lekker veel groenten. Ik heb nog een restje witte kool over en gebruik deze ook in de lasagne.

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?

  • 1 courgette
  • 200 ml tomatensaus (zelfgemaakt of Tomato Frito)
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • Italiaanse kruiden
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram spinazie
  • 200 gram witte kool (restjes uit de koelkast)

Hoe te bereiden?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Allereerst maken we de saus. Bak het gehakt net niet rul in de koekenpan. Snipper de ui en de knoflook en voeg deze halverwege toe aan het gehakt. Laat het even meebakken op hoog vuur. Voeg de tomatensaus toe en laat dit 1 minuut meesudderen. Vervolgens voeg je de spinazie toe en blijf je goed roeren tot de spinazie geslonken is.

Vervolgens begin je met het opbouwen van de lasagne. Snij of rasp de courgette in plakken (niet te dik en niet te dun). Bestrijk de ovenschaal met een dun laagje olie. Daarop leg je de eerste laag courgette. Hier bovenop leg je een laagje saus. Op de saus leg je een laag witte kool, gevolgd door nog een laag saus. Bedek deze met een laag courgette en verdeel het laatste restje saus over de courgette.

Zet de ovenschotel zo’n 45 minuten in de oven en je glutenvrije groenten lasagne is klaar!

Eet smakelijk!

 

Advertenties

4 thoughts on “Lasagne: glutenvrij, gezond en boordevol groenten

    • Hoi Evelien, dit wist ik inderdaad niet. Pompoen heeft wel een smaak die wat meer aanwezig is dan courgette, of in ieder geval wel heel anders smaakt. Maar het is het proberen waard, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s