Brr koud buiten… tijd voor winterse gerechten!

Merk je het al? ’s Ochtends wordt het later licht, de blaadjes vallen van de bomen en de eerste herfststorm is over ons land geraasd. Herfst! Tijd voor de winterjas, de verwarming weer aan én lekkere verwarmende gerechten! Ik zet een aantal favorieten voor je op een rijtje: pompoensoep, paleo andijvie stamppot, Mediterraanse stoofschotel en erwtensoep. Laat die winter maar komen!

Pompoensoep
Je ziet ze in dit seizoen overal: pompoenen! Prachtig oranje van kleur en passen dus goed in het herfstthema. Pompoenen smaken lekker zoet maar hebben een weeïge nasmaak. Dus als ik met pompoenen kook zorg ik dat er altijd een andere smaak tegenover staat, bv zuur of pittig. In deze soep gebruik ik beide.

20131014-203709.jpg          20131016-113437.jpg

Ingrediënten (voor zo’n 1,5 liter soep):

  • Pompoen
  • 2 Granny Smith appels
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • Kruiden: komijnzaad, gember, kurkuma
  • 2 groentebouillon blokjes

Hoe bereid je de soep:
Hak de pompoen en appels (met schil) in stukjes. Doe hetzelfde met de ui en knoflook. Fruit eerst de ui en knoflook in wat olie in de pan. Voeg als deze glazig is de pompoen en appel toe. Tot slot breng je de het op smaak met de kruiden en laat je dit zo’n 4 minuten op hoog vuur staan. Vervolgens voeg je 1,5 liter water toe samen met twee bouillonblokjes. Laat de soep een uurtje koken en gebruik tenslotte de staafmixer om deze glad te maken.


Andijvie stamppot (paleo proof)
Herfst en winter betekent dat de stamppotten weer op tafel komen! Heerlijk Hollandse kost die in deze tijd steeds meer bekritiseerd worden. De Paleo-ers onder ons zullen aardappels niet of zeer beperkt eten. Niet alleen om het hoge zetmeel gehalte (wat voor een flinke piek in je bloedsuikerspiegel zorgt) maar ook omdat ze onder de nachtschades vallen (net als oa. tomaten, aubergines, paprika). Deze bevatten neurotoxines en kunnen schade toebrengen aan je centrale zenuwstelsel.  Aan de andere kant zijn ze puur natuur en zijn ze met een minimale bereiding al eetklaar en dus altijd nog beter dan rijst of graan. De keus is aan jou… In deze stamppot heb ik de aardappels vervangen door koolraap.

20131014-203856.jpg

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 400g andijvie
  • 400g koolraap
  • 1 bakje spekreepjes
  • Kruiden nootmuskaat en zwarte peper
  • Klontje roomboter

Hoe klaar te maken:
Bak de spekreepjes in een pan (zonder boter of olie) tot ze knapperig zijn en leg ze op wat keukenpapier zodat ze wat vet afgeven. Stoom de koolraap gaar in ca. 30 minuten (stomen heeft een langere bereidingstijd dan koken). Neem de koolraap van het vuur en voeg een klontje boter toe. Stamp het tot een puree en voeg de kruiden toe. Tot slot voeg je de rauwe andijvie en spekreepjes toe en je stamppot is klaar!


Mediterraanse stoofschotel met kip
Dit gerecht begon met als doel de koelkast en vriezer wat leger te maken en resulteerde in een hele lekkere stoofschotel! En die wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!

20131015-202635.jpg
Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Kippenpootjes
  • Rode paprika
  • 4 tomaten
  • 2 wortelen
  • Salami
  • Rode wijn
  • Kikkererwten
  • Ui
  • Knoflook
  • Kruiden: komijn, kurkuma, paprikapoeder, gember, zwarte peper

Hoe maak je deze stoofschotel:
Wrijf de kip in (indien nog niet gekruid) met paprikapoeder, zout en kurkuma. Bak deze in wat boter aan beide kanten bruin en haal de kip uit de pan. In het restje boter en vet bak je de ui en de knoflook glazig en voeg je de kruiden toe. Snijd de overige groenten en salami in stukjes en voeg deze aan het ui-mengsel toe. Dit bak je zo’n 4 minuten op hoog vuur. Voeg ook de kikkererwten toe. Vervolgens leg je de kip op de groenten en vul je de pan met rode wijn tot de kip onderstaat. Dit laat je op laag vuur pruttelen tot de wijn is ingekookt en er een dikke saus overblijft.


Erwtensoep
Eén van mijn all time favorites is de zelfgemaakte erwtensoep. Al is het alleen maar om het proces dat de spliterwten ondergaan! Nog nooit gezien? Dan raad ik je zeker aan deze soep te maken.

Ingredienten (voor 1,5 liter soep):

20131014-203744.jpg

  • 300g spliterwten
  • 2 preien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 schouderkarbonades
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 rookworst
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 runderbouillonblokjes

Hoe te maken:
Snijd de karbonades in stukjes en verwijder het bot. Snijd de prei, bleek- en knolselderij in stukjes. Let op dat je de knolselderij net zo klein snijdt als de rest. Bak de karbonade in boter in de pan. Zodra alle kanten zijn dichtgeschroeid voeg je de groenten door en laat je deze zo’n 3 minuten op hoog vuur bakken. Vervolgens voeg je er 1,5 liter water, de bouillonblokjes, de laurier en de spliterwten erbij. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur terug. Ik laat het zo’n 2 uur opstaan (tussendoor wel roeren!) zodat alle smaken volledig tot z’n recht komen. De spliterwten vallen vanzelf uit elkaar. Zodra de soep klaar is snijd je de rookworst in plakjes en voeg je deze toe aan de soep.

Advertenties

2 thoughts on “Brr koud buiten… tijd voor winterse gerechten!

  1. Pingback: soepen-Brr koud buiten… tijd voor winterse gerechten! | | Restaurant De MeinRestaurant De Mein

  2. Pingback: tapas-Brr koud buiten... tijd voor winterse gerechten! | Koken met Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s