Quinoa: superfood uit Zuid Amerika

Quinoa wint aan populariteit. Je kunt geen magazine meer openslaan of er staat wel een artikel in over quinoa. Een jaar geleden was het nog alleen verkrijgbaar bij natuur- en reformwinkels, tegenwoordig heeft een beetje supermarkt het in z’n assortiment opgenomen. Maar wat is  nou precies quinoa en wat kun je ermee?

Wat is Quinoa?
Pseudograan Quinoa, is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant, welke reeds 5.000 jaar geleden op extreme hoogtes in het Andesgebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië werd verbouwd door de roemruchte Inca’s. De naam ‘Quinoa’ komt uit het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Inca’s, en betekent ‘Moedergraan’ of ‘Supergraan’. De Inca’s gebruikten de Quinoa zaden om te koken zoals rijst en beschouwden Quinoa als hun ‘heilige voeding’. Vandaag de dag behoort Quinoa tot de selecte categorie van ‘superfoods’ vanwege de uitzonderlijk hoge voedingswaarden.

Voedingswaarden
Quinoa is:

  • rijk aan eiwitten
  • rijk aan vezels
  • rijk aan meervoudig onverzadigde vetten
  • rijk aan vitaminen en mineralen
  • glutenvrij
  • laag glycemisch

quinoaBron: NatureCrops

Bereiding
Je kunt quinoa op verschillende manieren kopen. Je hebt meel, vlokken, zaden, gepoft en voorgekookte quinoa. Ik gebruik zelf vaak de voorgekookte quinoa. Deze hoeft alleen maar 30 minuten te weten in water en je kunt het gebruiken.

Recepten
Varieer er op los met quinoa! Het heeft geen overheersende smaak en dus kun je het overal mee combineren.

Ontbijt: Zelf ben ik dol op quinoa als ontbijt. Ik mix het met een beetje kokos- of amandelmelk en kleed het aan met noten, zaden en fruit (en soms stukjes cacao).

Diner: Ook kun je quinoa prima gebruiken voor je avondeten. In combinatie met bv linzen en artisjokken. En mijn favoriet is degene met tomaten en garnalen.

20130713-141709.jpgKortom: Quinoa is een superfood waarmee je eindeloos kunt variëren!
Wat is jouw favoriete recept met quinoa?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s