Op blote poten… (in de stad, tussen ‘normale’ mensen)

Schoenen beschermen ons tegen scherpe voorwerpen en de elementen. Maar als het aan de voet lag, liep hij lekker in z’n blootje. De perfecte schoen biedt dan ook een compromis. Hij laat de voet vrij, verschaft geen steun en heeft een dunne, flexibele zool.

Vier miljoen jaar evolutie boetseerde de perfecte menselijke voet. Ons onderstel vormt een wonder van biomechanisch vernuft, met honderden botjes en pezen, dat ons in elk terrein en onder de meest onvriendelijke omstandigheden van A naar B bracht. Uit voetafdrukken in een versteende Australische rivierbedding bleek onlangs dat onze voorouders daar twaalfduizend jaar geleden met 32 kilometer per uur achter een bison aan renden. Niet op een paar Nike Air, dat mag duidelijk zijn.

m1dydgewqepvHoe dikker de zool, hoe beter?
Toch denken veel mensen dat moderne voeten stevige schoenen met dikke zolen nodig hebben om gezond groot te groeien en daarna gezond te blijven. Klopt dat? “Nee,” luidt het besliste antwoord van Dr. Ralph Sakkers, orthopedisch chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Dat idee stamt uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen invloedrijke orthopeden meenden dat de voet vormbaar was en dat voeten en andere lichaamsdelen als het ware in een korset geperst moesten worden om zich goed te ontwikkelen. Later is met behulp van moderne beeldvormende technieken aangetoond dat rigide schoenen de ontwikkeling van de voet juist negatief kunnen beïnvloeden. En als je slappe voeten ondersteunt met heel stevige schoenen, blijken ze alleen maar nog slapper te worden. Onder specialisten bestaat hierover al vrij lang consensus. Maar achterhaalde ideeën ijlen vaak lang na, vandaar dat dit bij het publiek nog steeds leeft.”

Zijn schoenen dan overbodig?
In principe hebben we volgens Sakkers geen schoenen nodig. “Het lichaam is niet ontworpen om op schoenen te lopen, zo simpel is het,” zegt hij. “Maar schoenen bieden wel comfort en bescherming. Op blote voeten in kou en regen door de asfaltjungle struinen, is natuurlijk niet echt ideaal. Gelukkig zijn goede schoenen volmaakt onschadelijk. Een goede schoen moet vooral soepel zijn. Je moet de zool met één hand kunnen dubbelvouwen. Vervolgens is de pasvorm belangrijk. Met name de tenen moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben. De materiaalkeuze is een kwestie van smaak en beurs. Medisch gezien maakt het niks uit of je op sandalen, linnen gympen of kalfslederen schoenen loopt. Wel gaan goed geproduceerde schoenen mogelijk langer mee. Die zullen over het algemeen wat duurder zijn.”

Een leuk blog over je voeten met interessante informatie over toch wel hele belangrijke ledematen!

Lees hier het hele artikel: Op blote poten (in de stad, tussen ‘normale’ mensen).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s