Wat is nou gezond eten?

ge·zond (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 lichamelijk in orde, niet ziek: gezond en wel; gezonde ideeën van inzicht getuigend; een gezond bedrijf winstgevend
2 heilzaam: een gezond klimaat

Eigenlijk is bovenstaande definitie niets nieuws. Iedereen weet wel wanneer je gezond bent: je bent niet ziek en voelt je goed. Maar wat is dan gezond als we het hebben over eten? Worden we niet enorm beïnvloed door grote voedingsmiddelenfabrikanten? Dure reclames die jou doen geloven dat je het beste kunt opstaan met Nutella, Yakult boordevol goede bacteriën zit en Optimel heel goed is omdat het 0% vet bevat. Kortom: allen claimen op de manier dat het hun het beste uitkomt de gezondste producten te maken. 

Is het je wel eens opgevallen dat er geen reclames te zien zijn die een gezond stukje fruit of verse groente adviseren? Waarom niet? Simpelweg omdat hier geen grof geld aan te verdienen is. Voedsel dat in een fabriek wordt geproduceerd is makkelijk te bewerken. Je kunt de smaak, kleur, geur, houdbaarheid etc. beïnvloeden. Dit gebeurt vaak door middel van het toevoegen van onnatuurlijke additieven, ook wel e-nummers genoemd. Natuurlijke suikers worden vervangen door zoetstoffen maar het product wordt wel ‘suikervrij’ genoemd. Melk is goed voor elk en dit wordt tegenwoordig uitgebuit door er extra calcium aan toe te voegen. Maar wist je dat je lijf ook een bepaalde hoeveelheid magnesium nodig heeft om de calcium op te kunnen nemen? En je raad het al… Dat zit nou net niet in de melk! En dus heb je niets aan melk met ‘extra calcium’. Jij niet en je lijf niet maar de voedselproducenten verdienen er goud geld aan.

Maar wat is nou gezond eten? In elk geval geen eten dat in de fabriek is gemaakt. Dit is ‘dood’ voedsel, het heeft nooit geleefd en komt niet uit de natuur in tegenstelling tot groenten, aardappels, vlees, vis, fruit, noten en zaden. Heel simpel eigenlijk!

20130505-182756.jpg

Dus voor nu: hoe minder ingrediënten in een product, hoe natuurlijker. Zitten er ingrediënten in een product die je niet kent of niet eens uit kunt spreken? Dan kun je deze beter vermijden. Grote kans dat deze uit de fabriek komen en dus ‘dood’ voedsel is. Keep it simple!

In één van mijn volgende blogs leg ik uit waarom je beter gezond eten kunt nuttigen dan fabrieksvoer en hoe je lichaam hierop reageert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s